Tanya születik

Városból tanyára 5 gyerekkel

Csipkebogyós méz

2021. november 02. 18:20 - TanyasiLány

A napokban olvastam a házi vadgesztenye mosószerről, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és szeretném kipróbálni, ezért tegnap elindultunk a nagylányommal gesztenyét gyűjteni. Bejártuk a környéket, de gesztenyét sajnos sehol nem találtunk, csipkebogyót viszont igen! Gondoltam ne menjünk haza üres kézzel, kb. negyed kilót sikerült szednünk. Az egyik felét kiszárítom és félre teszem teának, a másik feléből készítettem  egy kevés csipkebogyós mézet.

photo_1635864864876.jpg

 A csipkebogyónak nagyon magas a C-vitamin tartalma, de van benne B1, B2, A és K vitamin is. A C-vitamin 50 fok fölötti hőmérsékleten gyorsan bomlik, emiatt a bogyókat nem szabad forrázni. A megtisztított és félbevágott bogyókat langyos vagy hideg vízbe kell áztatni 5-6 órán keresztül, így C-vitamin dús teát kapunk.  

 img_20211102_161830.jpg

Csipkebogyós méz:

Ha rögtön szeretnénk, egy kis csipkebogyó nyújtotta vitaminbombát jó megoldás lehet a Csipkebogyós méz, ami teába téve, vagy önmagában is nagyon finom. A csipkebogyónak a szárítás következtében is csökkenhet a C-vitamin tartalma, a csipkebogyós méz erre is megoldás lehet, a méz elzárja az oxigéntől a csipkebogyót, így a vitaminok sokáig megmaradnak, a lényeg, hogy ne forró teába tegyük a mézet.

img_20211102_161815.jpg

 

Nem kell hozzá más csak:

  • 100 g csipkebogyó
  • 200 ml méz
  • 250 ml-s befőttes üveg
  • Türelem

 

Elkészítés:

Elég pepecselős munka, de szerintem megéri a fáradtságot, közben én betettem egy jó kis videót, és azt hallgattam, amíg tisztítottam a bogyókat.

A Csipkebogyót megmostam, megtisztítottam az ágaktól, a fekete végétől és félbevágtam. A magokat és a szőröket kis késsel kikapargattam, a bogyókból.

img_20211102_161857.jpg

Vágás közben meglepett egy kis pókocska

Nagyon vigyázzunk, mert a szőrök olyanok mint az üveggyapot, bőrrel érintkezve szúrnak és rettenetes viszketést okoznak, pucolás közben ne nyúljunk az arcunkhoz, más bőrfelülethez, és a ruhánkhoz se (nekem a farmeromon is átfúrta magát a mocsok)!

 

Próbáltam úgy is , hogy egy nagy tál vízben tisztítom, talán így egy kicsit könnyebb volt, de ez csak kemény bogyókkal működik,  és a víz hamar megtelt a szúrós kis szöszökkel, így már a kézfejem is viszketett. Ha valaki tud erre egy jó módszert, annak megköszönöm, ha megosztja velem .

A szösz és magmentes csipkebogyókat nagyon apró darabokra vágtam, beletettem egy kifőzött 250 ml-s befőttes üvegbe, és ráöntöttem 200 ml a rokonoktól kapott finom házi vegyes mézet. Az üveget most 1-2 hétig minden nap talpáról a tetejére, és vissza fogom forgatni, így az szépen összeérik.

20211102_173155_0000.png

Már az összekeverést követő 10 percben is nagyon finom különleges gyümölcsös íze lett a méznek, és ez két hét múlva csak még finomabb lesz. Akit zavarnak a darabkák az leszűrheti a mézet, de szerintem ez felesleges, nekem plusz élvezeti értéket adnak a csipkebogyó darabkák. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyaszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr7416743048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása